8 Aralık 2016 Perşembe

15. Yüzyılda Balkanlardaki Gelişmeler Nelerdir?

Balkanlardaki Gelişmeler

Balkanlarda Macarlar, Sırplar, Bosnalılar ve Eflaklar Osmanlılara karşı birlik oluşturdular.

Macar kralı Slglsmund’un ölümü üzerine Macaristan’da taht kavgaları başladı.

Osmanlı Devleti Balkanlarda bozulan dengeyi kurmak üzere harekete geçti. Sırpların merkezi Semen-direyi alarak Sırp despotluğuna son verdi (1439). Bosna Hersek vergiye bağlandı.



Yeni Macar Kralı Ladlslas tarafından Erdel Voyvodalığına getirilen Hunyadl Yanoş, OsmanlIlardan Se-mendire’yi alarak uç beyi Mezid Paşa’yı pusuya düşürerek öldürdü (1441).

Ertesi yıl Osmanlı ordularının tekrar yenilgiye uğraması AvrupalIlar arasında Türkler aleyhine yeni bir Haçlı Seferi düzenlenmesi fikrini doğurdu. Türkler aleyhine Karamanoğullarının da bulunduğu büyük bir İttifak kuruldu.

İttifakta;

★ Sırp despotu
★ Macar Kralı Ladislas
★ Erdel Voyvodası Hunyadi Yanoş
★ Eflak Bey'i bulunuyordu.

Haçlı ordusu Tunayı geçerek Osmanlı topraklarına girdi. Niş çevresinde yapılan savaşı OsmanlIlar kaybetti (1443).

II. Murat ilerleyen Haçlı ordusunu İzledi. İzladl Geçi-di’nde karşıladı; fakat durduramadı. Filibe’ye kadar İlerlediler. Mücadeleleri Osmanlı kuvvetleri kaybetti. Mevsimin kış olmasından Haçlılar geri çekildi. Bu arada Arnavut Bey’i İskender Bey isyan etti. Karamano-ğulları bu durumu fırsat bilerek Osmanlı topraklarına saldırdı. Bütün bu gelişmeler üzerine II. Murat Macar-lara başvurarak barış istedi. İki taraf arasında on yıllık barış şartlarını İçeren Edirne-Segedln Antlaşması imzalandı (1444).


EmojilerEmoticon

Ads Inside Post